حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی«مد ظله» ظهر دیروز در جمع طلاب خواهر مدرسه علمیه حضرت فاطمه(س) به مناسبت فرارسیدن ایام الله دهه فجر حمایت از نظام و انقلاب اسلامی را برهمگان لازم دانسته و گفتند: بنده توفیق داشتم چندین سال شاگرد امام(ره) بودم و در طول نهضت از ایشان حمایت کردم امروز نیز همراه حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب هستم و این مساله را افتخاری بزرگ برای خود می دانم.
ایشان در بخش دیگر سخنان خود انسان سازی را وظیفه مهمی دانسته که خداوند این کار را به عهده انبیاء و اهلبیت(ع) گذاشته است، و افزودند: خداوند این عالم را آفریده تا انسانها در آن به کمال برسند.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم در تشریح اصول انسان سازی، گفتند: نخستین اصل خودسازی بر مبنای اسلام، علم است؛ کسی که بیسواد و جاهل باشد نمیتواند در راه کمال گام بردارد؛ قرآن در 80 آیه در مورد اهمیت تعلیم، تعلم و تکریم علما سخن به میان آورده است و پیامبر(ص) نیز فرمودند فراگیری علم بر هر مرد و زن مسلمانی لازم است.
انسان بدون خودسازی نمیتواند به کمال برسد.
این مرجع تقلید ایمان، اعتقاد و درونسازی را دومین اصل خواند و بیان داشت: پیامبران با قلب درون انسانها کار دارند؛ اگر انسان از درون ساخته شود اعمالش همه تابع قلب او خواهند بود؛ ایمان به توحید، معاد، نبوت، ولایت و اعتقاد به ارزشهای اسلامی باید در قلب نهادینه شود؛ 750 آیه قرآن در مورد ایمان و اعتقاد است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی«مد ظله» در توضیح «عقل» به عنوان سومین اصل خودسازی، گفتند: عقل با علم متفاوت است؛ ممکن است کسی عالم باشد اما عاقل نباشد، علم یعنی دانستنیها که با مطالعه و تحصیل بدست میآید اما افزون بر آن باید عاقل نیز باشیم، یعنی حق را از باطل و صحیح را از ناصحیح تشخیص دهیم.
ایشان اخلاق را چهامین اصل انسانسازی برشمرده و ابراز داشتند: اخلاق یعنی روحیات و ملکاتی که در روح انسان وجود دارد؛ باید تلاش کنیم به صفات نیکو متخلق و از صفات زشت دور شویم و روح خود را با اخلاق نیکو مزین کنیم؛ در این راه میتوان از کتابهایی همچون معراج السعاده و جامع السعادات استفاده کرد.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم اهل عمل بودن را آخرین اصل خود سازی دانسته و گفتند: ممکن است انسان خیلی چیزها را بداند، عقلش درک کند اما متناسب با آن عمل نکند؛ این اصل در اسلام معروف به تقوا است.
پس از خودسازی باید جامعه را نیز هدایت کرد.
معظم له با تأکید بر این که پس از خودسازی باید به سراغ جامعه رفت، بیان کردند: ما در زمینه هدایت و راهنمایی دیگران مسؤول هستیم و ابتدا باید خود را بسازیم و سپس تلاش کنیم تا جامعهای اسلامی را بسازیم.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی«مد ظله» نقش بانوان در تربیت نسل و ساختن جامعه را بیش از مردان دانسته و گفتند: خانمها سهم بزرگی در این زمینه دارند به همین دلیل اسلام عنایت ویژهای به تربیت مادران با ایمان و با تقوا دارد؛ یک مادر عالم، مؤمن، با تقوا، عاقل و اهل عمل با تربیت فرزند خود میتواند خدمت بسیار بزرگی برای جامعه اسلامی انجام دهد.
زن و مرد در مقام انسانیت تفاوتی ندارند.
ایشان با تأکید بر اینکه زن و مرد در خلقت خود کاملاند و هیچکدام ناقص نیستند، افزودند: پیامبر(ص) زمانی را ویژه خانمها قرار داده بود تا نزد ایشان بیایند و پرسشها و مسائل خود را مطرح کنند و از این طریق حضرت زمینه را برای آنها در کسب علم و دانش فراهم کرد.
معظم له در ادامه بیان داشتند: روزی یکی از زنان فاضله خدمت رسول خدا(ص) آمد و پرسید ما خانمها به دلیل محدویتهایی که داریم نمی توانیم از فضائلی همچون جهاد بهرهمند شویم بنابراین چه باید کنیم؟ حضرت فرمودند اگر شما کارهایی که به عهده دارید را به خوبی انجام دهید اجر جهاد را خواهید داشت؛ پس از این جریان آیه 35 سوره احزاب نازل شد.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم در شرح این آیه، گفتند: خداوند 10 مورد را بر میشمارند و میفرمایند که به لحاظ اسلام، ایمان، مطیع خدا بودن، راستگویی، صبر و استقامت، خاشع بودن، روزه گرفتن و عفت پیشه کردن میان زن و مرد تفاوتی نیست و خداوند مغفرت و بخشایش گناهان و اجر عظیمی را قرار داده است.