مرجع عالیقدر: حوزه باید در عرصه تربیت فقیه اهتمام ویژه ای داشته باشد

حضرت آیت الله العظمی حسین نوری همدانی مدظله العالی با تأکید بر ضرورت پرداختن به تربیت فقیه در حوزه‌های علمیه، گفتند: با وجود این که فقاهت شرایط زیادی دارد اما آرزو دارم که در حوزه‌های علمیه فقهای بیشتری تربیت شود.

581b739b8a287 1

معظم له امروز در دیدار رئیس مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی اظهار داشتند: عرصه فعالیت مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی وسیع است و اگر وارد چند موضوع مهم و خاص شود بهتر است. ایشان با تأکید بر این که نتیجه عمل مهم است، گفتند: اگر کاری کوچک باشد و به نتیجه برسد، بهتر از آن است که کارهای متعددی انجام بگیرد، ولی ناقص بماند؛ موسسه موضوع شناسی احکام فقهی باید به اولویت بندی موضوعات بپردازد و کار خود را قدم به قدم جلو ببرد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مدظله العالی تصریح کردند: افرادی باید در زمینه احکام وارد شوند که متخصص و فقیه باشند؛ این افراد متخصص باید بتوانند از دریای معارف اهل‌بیت(ع) موضوعات فقهی را استخراج کنند. مرجع عالیقدریکی از مشکلات کنونی جامعه را کمبود فقیه دانستند و گفتند: حوزه‌های علمیه باید بیشتر به تربیت فقیه اهتمام داشته باشند؛ در گذشته هر شهری چندین فقیه داشت، اما امروزه شهرهای کشور از فقها خالی شده‌ است.

معظم له با تأکید بر ضرورت پرداختن به تربیت فقیه در حوزه‌های علمیه، افزودند: با وجود این که فقاهت شرایط زیادی دارد اما آرزو دارم که در حوزه‌های علمیه فقهای بیشتری تربیت شود.تسلط بر علومی نظیر لغت، اصول، احادیث و رجال از جمله شرایط فقیه است؛ در کتاب وسائل‌الشیعه 35 هزار حدیث و در کتاب مستدرک الوسائل 22 هزار حدیث وجود دارد و باید احادیث فقهی در این دو کتاب مورد بررسی قرار گیرد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مدظله العالی ادامه دادند: شهید ثانی می‌گوید که 500 آیه از قرآن کریم درباره موضوع فقه است؛ فقه اهل‌بیت(ع) وسیع و آموزنده است و این فقه در تمام ابعاد زندگی حتی مسائل سیاسی و اجتماعی ورود کرده است. ایشان پرداختن به موضوع تاریخ فقه شیعی را ضروری دانستند و ابراز داشتند: تاریخ فقه شیعه باید مورد بررسی قرار گیرد و مشخص شود که در هر دوره‌ای از تاریخ شیعه، فقه در چه وضعیتی قرار داشته است. معظم له اضافه کردند: در یک مقطعی طلاب شیعه و سنی در یک مدرسه علمیه در کنار هم درس می‌خواندند و همین مسأله باعث به وجود آمدن فقه مقارن شد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مدظله العالی گفتند: در یک دوره کرسی فقه شیعه در دانشگاه الأزهر تأسیس شد، اما عربستان با پول توانست بر این دانشگاه اثرگذار باشد؛ اخیرا هم دولت مصر اعلام کرد که شیعیان حق عزاداری در مساجد و حسینیه‌ها را ندارند. مرجع عالیقدر به سفر خود به مصر اشاره و خاطرنشان کردند: پس از پیروزی انقلاب اسلامی سفری به مصر داشتم و در آنجا کرسی تدریس فقه جعفری را به من نشان دادند که خالی بود و یک فقیه توانمند نیاز بود تا در زمینهٔ فقه مقارن در این کرسی تدریس کند. ایشان ادامه دادند: بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی همه جهان می‌خواهند که با برنامه فقهی و قوانین ایران اسلامی آشنا شوند؛ همچنین می خواهند به آن‌ها راه معنوی و سیاسی نشان بدهیم.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مدظله العالی تأکید کردند: اکنون فضا برای پذیرفته شدن فقه اهل‌بیت(ع) در جهان مهیا شده است، اما نکته اصلی این است که باید قدرت عرضه آن را داشته باشیم. استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم به گستردگی موضوعات فقهی در شیعه اشاره کردند و گفتند: فقه اهل‌بیت(ع) در تمام ابواب زندگی مسائلی دارد؛ همان طور که در رساله‌ها موضوع نماز بیان می‌شود، باید به بحث سیاست هم پرداخته شده و در رساله ها گنجانده شود.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مدظله العالی با انتقاد از بی توجهی نسبت به محیط زیست، تصریح کردند: در زمینهٔ کاشت درخت، روایات متعددی از اهل‌بیت(ع) موجود است و مردم به این کار تشویق شده اند؛ دین مبین اسلام تأکید زیادی بر حفظ محیط‌ زیست دارد، اما متأسفانه به این مسأله بی‌توجهی شده است. مرجع عالیقدر شیعیان افزودند : زمانی که بنده سال 1322 به قم آمدم، این شهر پر از درخت و باغ بود اما اکنون دیگر به آن شکل نیست؛ این در حالی است که ائمه معصوم(ع) تأکید زیادی بر درخت کاری داشته‌اند و باید به این مسأله توجه بیشتری شود.

معظم له به مسئله استهلال ماه اشاره و توصیه کردند: مسأله استهلال ماه نباید موجب اختلاف شود؛ در قرآن کریم آمده که فقط یک ماه داریم و حرکت آن هم مشخص است؛ نظر بنده این است که اگر ماه در نقطه‌ای از جهان‌دیده شود، کفایت می کند و نباید انتظار داشته باشیم که همه آن را ببینند./